
Rodzaje i historia kawy
Kawa to obok herbaty jeden z najczęściej spożywanych napojów w Polsce. Pijemy ją rano, by się rozbudzić oraz w pierwszej i drugiej połowie dnia, by podtrzymać nasze siły. Kawa rozbudza i jest świetna w smaku. Ponadto doskonale pachnie. A co ciekawe jej zapach wykorzystuje się w perfumeriach do niwelowania zapachu testowanych wód toaletowych.
Napój ten pochodzi z Etiopi i odkryty został w pierwszym tysiącleciu przed naszą erą. Do Europy kawa trafiła znacznie później – w XVI wieku. Zaliczana jest do grupy używek ze względu na wysoką zawartość kofeiny. Kiedyś spożywana była nieco inaczej niż dziś – z dodatkiem masła i soli. Pierwszej kawy nie uprawiano, a ziarna pozyskiwane były z naturalnych plantacji. Jej aromat uzyskuje się paląc, a następnie mieląc ziarna kawowca. Podaje się ją oczywiście na gorąco.
Dziś służy nie tylko jako ugaszenie pragnienia, ale po to by pobudzić. Kawa daje nam lekkiego kopa i pozwala skupić się na pracy. Istnieją ludzi, którzy są od niej uzależnieni i piją ją ponad miarę. Należy jednak zaznaczyć, że kawa, pomimo swojego niezwykłego smaku i kofeiny, pita w nadmiarze szkodzi. Uważajmy więc, a w zastępstwie skorzystać możemy z zielonej herbaty czy nawet zielonej kawy. Ta druga jest niestety dużo gorsza w smaku.
Tak jak każda roślina również kawa, a właściwie kawowiec ma swoje odmiany. Najpopularniejsze są dwie – jest to kawa arabica oraz kawa robusta. Ta pierwsza ceniona jest za swój wykwintny smak, wiele wariantów smakowych oraz trudne warunki uprawy. Ta druga znacznie szybciej rośnie, nie jest aż tak wymagająca i posiada niską cenę. Jednak znacznie odbiega smakiem od lubianej kawy arabica – jest bowiem bardziej w smaku ziemista i gorzka. Ma jednak nieco inne zastosowania. Kawę arabice lub robuste kupisz w Krakowskiej palarni kawy – https://krakowskapalarniakawy.pl/k/kawa/kawa-arabica/
Wróćmy do kawy arabica. Jej uprawa może rozpocząć się dopiero na wysokości 1000 do 2000 m.n.p.m. Uprawiać ją można jedynie w krajach, miejscach, gdzie do czynienia mamy z wiecznym latem, czyli tak naprawdę jedynie w okolicach równika. Ponadto narażona jest na chorobę zwaną rdzą kawową, która znacznie niszczy zbiory.

